Space design
Nastro, Showroom Milano, 1997
Bootstrap Image Preview

A white stage box with an openwork ceiling, with long horizontal fissures from which reflected light comes out. A space of one hundred and twenty square meters, composed of two rooms which are divided by a massive rectangular pillar. At the back of the second room which faces on an internal garden, there is a narrow long side-scene door which separates the exhibition zone from the rest room. The double windows in varnished opal white steel filter light coming from the outside. The floor in cream white is in epoxy resin which automatically spreads evenly. It is suited to the brilliant white of plaster-finished walls supported on an embedded skirting-board. The entrance door is a sliding one. It is accomplished with blocks in opal white plexiglass. It is pulled into a protruding volume leant on the wall of the first room. A niche in front of the entrance has a luminous box which is softly two-colored and a low piece of furniture which is enameled in bright white and opaque black. The space is used as an exhibition space. The principal theme for a place for exposing is the light and the spatial neutrality. The place is used for receiving art works. It should remain as background and should not create visible conflicts with what it contains. Functionality and adaptability are asked from it. It is a stage box with a strong but not abusive character. Once again it is the lightness and the atemporality that I want to verify in this work. There are places in architecture where space is transformed into time. There you notice neither the change of daylight nor the passage of time. In these magical spaces perception expands. You remain listening.

Bootstrap Image Preview
Bootstrap Image Preview

see related projects


© copyright, all rights reserved to s.c. artroom, milan.